Garantiformuen

Afdelinger
I 2022 omfattede Garantiformuen dækning af 134 selskaber, heraf 66 pengeinstitutter (6 udenlandske pengeinstitutter tilmeldt dansk topping-up og 5 institutter fra Færøerne og Grønland), 6 realkreditinstitutter, 47 fondsmæglerselskaber, 4 investeringsforvaltningsselskaber og 11 forvaltere af alternative investeringsfonde. Selskaberne er fordelt i 4 afdelinger:
  • Pengeinstitutafdelingen (66 institutter)
  • Realkreditafdelingen (6 institutter)
  • Investerings- og forvaltningsafdelingen (fondsmæglerselskaber samt visse investeringsforvaltningsselskaber og forvaltere af alternative investeringsfonde) (62 selskaber og investeringsfonde)
  • Restruktureringsafdelingen (60 institutter)
Resultat i 2022
Garantiformuen fik i 2022 et resultat på -516 mio. kr. (2021: 6 mio. kr.). Resultatet, kan primært henføres til et negativt afkast hidrørende fra obligationsbeholdningen. Garantiformuen har herudover modtaget 22 mio. kr. i overført bidrag fra den svenske indskydergarantiordning.
Ved udgangen af 2022 havde Garantiformuen en samlet formue på i alt 11,9 mia. kr. Heraf udgjorde Pengeinstitutaf­delingens formue 8,4 mia. kr. og Restrukturerings­afdelingens formue 3,5 mia. kr., hvoraf 3,2 mia. kr. har form af indeståelser. Derudover er der en formue på 11 mio. kr. i Realkreditaf­delingen og 12 mio. kr. i Investerings- og forvaltningsafde­lingen.
Udstedte tabskautioner
Restruktureringsafdelingen har udstedt tabskautioner til Finansiel Stabilitet vedrørende afvikling i Amagerbanken af 2011 (FS Finans III A/S), Fjordbank Mors af 2011 (FS Finans IV A/S), Max Bank af 2011 (FS Finans II A/S) og Sparebank Østjylland af 2012 (FS Finans I A/S). Heraf er kun tabskautionen vedr. FS Finans IV A/S aktiveret.
Finansiering af Garantiformuen
Pengeinstitutafdelingens formue skal udgøre 0,8 procent af pengeinstitutternes dækkede indskud. Det årlige bidrag fastsættes som det beløb, der mangler for at nå målniveauet inden for en periode på op til 6 år. Overstiger formuen det fastsatte målniveau, ophører bidragspligten. Bidragspligten genoptages, hvis formuen kommer under det fastsatte målniveau. For de omfattede institutter fastsættes deres bidrag på baggrund af en nøgletalsbaseret bidragsmodel.
Pengeinstitutafdelingens formue udgjorde ultimo 2022 8,4 mia. kr. mod et opgjort målniveau på 6,5 mia. kr. Da formuen oversteg målniveauet med en overdækning på 1,9 mia. kr., blev der ikke opkrævet bidrag til Pengeinstitutafdelingen i 2022. Beregningen af formuens målniveau, som har udgangspunkt i de gældende regler på området, tager i dag ikke højde for særligt dækkede indskud.
Tidligere undersøgelser har vist, at særligt dækkede indskud i Danmark beløber sig til omkring 150-200 mia. kr. Inkluderes disse i opgørelsen af Pengeinstitutafdelingens målniveau, vil målniveauet vokse til ca. 8 mia. kr. og overdækningen vil blive mindsket betydeligt. Endvidere bør det nævnes, at der i de senere år er forekommet betydelig vækst i de dækkede indskud, hvilket løbende også reducerer overdækningen.
Formuen i Investerings- og forvaltningsafdelingen skal udgøre mindst 10 mio. kr. og udgøres alene af indeståelser. Der opkræves således ikke kontante bidrag, men der foretages i stedet en regulering af indeståelserne.

Resultat for Garantiformuen

(mio. kr.)
2022
2021
Bidrag til Garantiformuen
22
0
Renter af børsnoterede obligationer
84
83
Kursregulering af obligationsbeholdning
-630
-143
Købesumsregulering fra afvikling af pengeinstitutter
0
7
Resultat hidrørende fra tabskaution
5
21
Regulering af forventet dividende af konkursbeboerne vedr. Fjordbank Mors og CapiNordic
8
44
Administrative omkostninger
-5
-6
Årets resultat
-516
6
Gå til indhold