Retssager
Finanskrisen havde stor betydning for samfundet, de finansielle virk­som­heder og ikke mindst kunderne i de finansielle virk­som­heder, der måtte afvikles. De meget omfattende problemer, som visse institutter oplevede, og som førte til, at Finansiel Stabilitet måtte overtage kontrollen og afvikle flere institutter, blev skabt af den generelle udvikling – men også af beslut­ninger i de enkelte afviklede pengeinstitutters ledelser.
Efter finanskrisen har Finansiel Stabilitet tillige overtaget kon­trollen over to institutter; Andelskassen J.A.K. Slagelse og Københavns Andelskasse.
Blandt andet af hensyn til retsopfattelsen, her­under for at un­der­søge og af­gøre, om de tidligere ledelser kunne drages til an­svar for de tab, der var lidt på engage­men­ter m.v., an­lagde Fi­nan­siel Sta­bilitet er­stat­nings­sager i 9 af de i alt 14 nød­lidende in­sti­tutter, som blev over­taget. Vur­dering­en af om der skulle an­lægges en erstatnings­sag, blev foretaget på baggrund af en ekstern advokat­under­søgelse. Det blev her vur­deret om der i institutterne var hand­let an­svars­på­drag­ende.  Resultaterne af advokatunder­søgelserne førte til, at der blev an­lagt erstatnings­sager mod de tidligere ledelser i Roskilde Bank, ebh bank, Løk­ken Sparekasse, Capinordic Bank, Amagerbanken, Eik Bank Dan­mark, Eik Bank Fær­øerne, Andels­kassen J.A.K. Slagelse og Kø­ben­havns Andelskasse. I de over­tagne pengeinstitutter Spa­re­kassen Østjylland, Max Bank, Fjordbank Mors, Fionia Bank og Gudme Raaschou Bank blev der ikke anlagt erstatningssager.
Der er nu blevet afsagt dom i de af erstatnings­sagerne, der blev anlagt i kølvandet på finanskrisen, og der vil i det følgende blive redegjort for afgørelserne. Da retsopgøret efter finanskrisen hermed anses for afsluttet, vil der i de kommende års beret­ninger ikke være en lignende redegørelse.
Retssagen mod den tidligere ledelse i Capinordic Bank var den første sag, som blev behandlet i retten. I oktober 2015 afsagde Østre Landsret en dom, hvor de 3 sagsøgte ledelses­med­lem­mer blev dømt til at betale erstatning på i alt 90,5 mio. kr. Dommen blev anket af de sagsøgte og efter­følgende af Fi­nan­siel Stabilitet. Højeste­ret afsagde dom i sagen i januar 2019, hvor lands­ret­tens dom i realiteten blev stad­fæstet. Det ende­lige erstatnings­krav blev fastslået til 89 mio. kr. med tillæg af proces­rente fra december 2010. På tidspunktet for højeste­retsdommen kunne det samlede krav inkl. proces­renter opgøres til 141 mio. kr.
Finansiel Stabilitet havde under sagen proces­tilvarslet yder­ligere ledelses­med­lemmer, og der blev i juni 2019 anlagt sag mod 4 af disse ledelses­med­lemmer vedrørende deres ansvar for deltagelse i for­bindelse med bevilling af engage­menter, hvor Højeste­ret havde fastslået erstatnings­pligt.
Der blev afsagt udeblivelsesdom mod en af de sagsøgte, der blev dømt til at betale Finansiel Stabilitet 19 mio. kr. med tillæg af proces­renter. Der er der­udover indgået aftaler med to af de sagsøgte om at hæve sagen mod dem, mod at de anerkendte deres erstatnings­ansvar og samtidig betalte et erstatnings­beløb. Sagen blev hovedforhandlet i august 2021, hvor der blev opnået dom over den sidste af de 4 sagsøgte efter Finansiel Stabilitets påstand.
I juni 2017 blev der afsagt dom i erstatnings­sagen mod den tidligere ledelse i Amagerbanken. De sagsøgte blev frifundet. Finansiel Stabilitet ankede efter­følgende en del af byrettens dom. I juni 2019 afsagde Østre Landsret dom i sagen.
Østre Landsret ændrede byrettens dom således, at 8 af de tidligere ledelses­med­lemmer blev på­lagt at betale et er­stat­nings­krav på 225,5 mio. kr. med tillæg af proces­rente. Finansiel Stabilitet blev for by- og landsret pålagt at betale sags­om­kost­ninger med i alt 40 mio. kr.
De dømte ansøgte om Proces­bevillings­nævnets tilladelse til at anke sagen til Højeste­ret, og i forlængelse heraf sendte Fi­nan­siel Stabilitet ligeledes en ansøgning til Proces­bevillings­nævnet. I oktober 2019 indgik Finansiel Stabilitet og de 8 dømte led­el­ses­med­lemmer en aftale om afslutning af ansvarssagen. Af­tal­en indebar, at de 8 dømte samlet betalte 255,5 mio. kr. og beg­ge parter trak ansøgningen til Proces­bevillings­nævnet til­bage. Aftalen blev indgået til fuld og endelig afgørelse, og de dømte forestod selv den indbyrdes fordeling af betaling af beløbet.
Østre Landsret afsagde i oktober 2018 dom i sagen mod den tidligere ledelse og revision i Eik Bank Dan­mark. Ved dommen blev 4 ledelses­med­lemmer pålagt at betale erstatning med 28,6 mio. kr. med tillæg af proces­rente, svarende til i alt 42,6 mio. kr. 2 øvrige ledelses­med­lemmer samt revisionen blev frifundet. Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale sags­omkost­ninger med i alt 39 mio. kr. De 4 dømte ledelses­medlemmer og efter­følg­ende Finansiel Stabilitet ankede dommen. Ankesagen var tilskåret til alene at vedrøre to engagementer. Højeste­ret afsagde dom i sagen den 22. juni 2020, hvor de dømte ledelses­medlemmer blev frifundet, og Finansiel Stabilitet blev på­lagt at tilbagebetale det modtagne erstatnings­beløb og blev der­udover pålagt at betale 17,7 mio. kr. i sags­om­kost­ninger.
Den eksterne revision havde fået tilladelse til særskilt anke af lands­ret­tens om­kostnings­afgørelse. Højeste­ret afsagde dom i om­kostnings­sagen i oktober 2020, hvor lands­rettens om­kostnings­afgørelse blev stadfæstet.
I sagen mod den tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K. Slagelse afsagde Retten i Glostrup dom den 15. november 2019, hvor den tidligere direktør blev på­lagt at betale 1 mio. kr., heraf 200.000 kr. in solidum med den tidligere bestyrelsesformand. Direktøren ankede dommen til Østre Landsret. Østre Landsret afsagde dom i sagen den 6. juli 2021, hvor landsretten stad­fæstede byrettens dom.
Den 31. januar 2020 blev der afsagt dom fra Vestre Landsret i sagen mod den tidligere ledelse og revision i ebh bank. Ét tid­ligere ledelses­med­lem, den ad­mini­strer­ende direktør, blev dømt til at betale lidt over 2 mio. kr. med tillæg af proces­rente. De øvrige ledelses­med­lemmer og revisionen blev frifundet, og Finansiel Stabilitet blev dømt til at betale 121 mio. kr. i sagsomkostninger.
Finansiel Stabilitet ankede den 26. februar 2020 dele af dom­men over for det dømte ledelses­medlem med en påstand på 100 mio. kr. Højesteret afsagde dom i ankesagen den 8. april 2022, hvor lands­ret­tens dom blev stadfæstet. Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale 3 mio. kr. i sagsomkostninger.
Den 28. februar 2020 blev der afsagt dom fra Vestre Landsret i sagen mod den tidligere ledelse og eksterne revision i Løk­ken Sparekasse. De sagsøgte blev frifundet, og Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale 34 mio. kr. i sagsomkost­ninger. Finansiel Stabilitet ankede dele af dom­men overfor den tidligere direktør til Højesteret med en beløbsmæssigt begrænset påstand på 50 mio. kr. Højesteret afsagde dom i sagen den 2. juni 2022, hvor lands­ret­tens dom blev stadfæstet. Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale 1,75 mio. kr. i sagsomkostninger.
I sagen mod den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank afsagde Østre Landsret dom i november 2017. Ved dommen blev alle de sagsøgte frifundet, og Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale sagsomkostninger med i alt 72,5 mio. kr. Fi­nan­siel Stabilitet ankede dommen i forhold til den ad­mini­strer­ende direktør og bestyrelsen.  Højesteret afsagde dom i sagen den 1. december 2022, hvor den ad­mini­strer­ende di­rektør blev dømt til at betale 232 mio. kr., mens bestyrelsen blev frifundet. Finansiel Stabilitet blev tilkendt 2 mio. kr. i sags­omkost­ninger fra det dømte ledelses­medlem og samtidig pålagt at betale 23 mio. kr. i sagsomkost­ninger til de frifundne bestyrelsesmedlemmer.
Den eksterne revision havde fået tilladelse til særskilt anke af lands­ret­tens sags­om­kost­nings­afgørelse. Denne ankesag blev skriftligt behandlet. I april 2019 afsagde Højeste­ret dom i sagsomkostnings­ankesagen. Den eksterne revision blev tilkendt yder­ligere 11 mio. kr. i sagsomkost­ninger.
I november 2019 blev der afsagt dom i byretten på Færøerne i sagen mod den tidligere ledelse i Eik Banki Færøerne. Ved dom­men blev 3 led­elses­med­lem­mer dømt til at be­tale er­stat­ning på sam­let 150 mio. kr. med til­læg af proces­rente. Ét ledelses­med­lem blev frifundet, og Finansiel Stabilitet blev dømt til at betale 8,9 mio. kr. i sagsomkost­ninger i for­bindelse med frifindelsen. De dømte ledelses­med­lemmer ankede dommen.  Den 10. ja­nu­ar 2023 afsagde Østre Landsret dom i ankesagen, hvor et tid­lig­ere ledelses­med­lem – den ad­mini­strer­ende direktør - blev dømt til at betale 86 mio. kr. Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale 17 mio. kr. i sags­om­kost­ninger til de frifundne bestyrelsesmedlemmer.
Finansiel Stabilitet havde under hovedforhandlingen ved byretten på Færøerne op­hævet sagen i forhold til den eksterne revision. I for­bindelse med by­ret­tens dom af­gjorde by­ret­ten end­videre sags­om­kost­nings­spørgs­målet i for­hold til den op­hævede sag. Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale 12 mio. kr. i sags­om­kost­ninger. Finansiel Stabilitet appellerede spørgs­målet om sags­omkost­ninger, dog så­ledes at Finansiel Stabilitet betalte 3,6 mio. kr., som var det be­løb, det blev vurderet, at der med sikkerhed skulle betales.
Ved kendelse af 17. januar 2022 afgjorde Østre Landsret sags­om­kostnings­spørgsmålet, hvorved byretten på Færøernes af­gørelse blev tilsidesat, og sags­omkost­ningerne blev fastsat til 3,6 mio. kr., som var det beløb, der allerede var betalt af Finansiel Stabilitet.
Finansiel Stabilitet anlagde i maj 2019 to er­stat­nings­sager mod den tidligere ledelse i Københavns Andelskasse.
I sagen vedrørende Københavns Andelskasses køb af OTC-listen afsagde Københavns Byret dom den 25. maj 2022, hvor samtlige sagsøgte ledelses­med­lemmer blev frifundet. Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale sags­omkostninger med i alt 5,7 mio. kr. Finansiel Stabilitet har anket dommen til Østre Landsret.
I den anden af sagerne, der vedrørte ledelsens ansvar i forbindelse med tab på 2 låne­engage­menter, afsagde Københavns Byret dom den 16. august 2022, hvor 2 ledelses­med­lemmer blev dømt til at betale 2,5 mio. kr. i er­statning vedrørende det ene låne­engage­ment. Finansiel Stabilitet blev på­lagt at betale 700.000 kr. i sagsomkost­ninger til de frifundne ledelses­med­lemmer, mens de 2 dømte ledelses­medlemmer blev dømt til at betale ca. 400.000 kr. i sags­omkost­ninger til Finansiel Stabilitet. De 2 dømte ledelsesmedlemmer har anket dommen til Østre Landsret. Efter­følgende har Finansiel Stabilitet anket dommen med påstand om stad­fæstelse af byrettens dom samt anket frifindelsen i det andet låne­engage­ment, dog kun for så vidt angår det ene ledelses­medlem.
Udgifterne til førelse af ansvarssager mod tidligere ledelser i overtagne pengeinstitutter udgjorde 52 mio. kr. i 2022.  Samlet udgør de akkumulerede om­kost­ninger til ansvarssagerne mod de tidligere ledelser foreløbigt 589 mio. kr., her­under om­kost­ningerne til udarbejdelse af advokat­under­søgelserne. Hertil kommer de idømte sagsomkostninger, med i alt 389 mio. kr., hvoraf 304 mio. kr. udgøres af idømte sagsomkostninger til statskassen. De akkumulerede sagsomkostninger udgør således 978 mio. kr.
I erstatnings­ansvarssagerne har Finansiel Stabilitet indtil nu fået tilkendt er­statning, der med tillæg af proces­renter pr. medio februar 2023 kan opgøres til i alt ca. 847 mio. kr. I 8 af de anlagte sager, som er afsluttet, har der indtil nu kunnet indtægtsføres ca. 385 mio. kr.
Regeringen nedsatte i november 2019 et udvalg om skærpet ansvarsvurdering for ledelses­med­lemmer mv. i finansielle virk­som­heder. Finansiel Stabilitet var repræsenteret i udvalget og havde i den forbindelse lejlighed til at gøre opmærksom på forhold baseret på erfaringerne fra de førte er­statnings­ansvars­sager.
Regeringen har i februar 2023 fremsat et lovforslag, der har til formål at gennemføre de forslag, som ansvarsudvalget fremkom med i sin betænkning.

Oversigt over anlagte ansvarssager

Anlagte ansvarssager
Tidspunkt for sagsanlæg
Instans og tidspunkt for domsafsigelse
Tilkendt erstatning*
Status
Capinordic Bank
December 2010
Østre Landsret: Oktober 2015
Højesteret (ankesagen): Januar 2019
89 mio. kr.
Afsluttet
Capinordic Bank II
Juni 2019
Retten i Lyngby
Amagerbanken
Marts 2013
Retten i Lyngby: Juni 2017
Østre Landsret (ankesagen): Juni 2019
225,5 mio. kr.
Afsluttet
Roskilde Bank
Februar 2010
Østre Landsret: November 2017
Højesteret (ankesagen): December 2022
232 mio. kr.
Afsluttet
Eik Bank Danmark
December 2011
Østre Landsret: Oktober 2018
Højesteret (ankesagen): Juni 2020
28,6 mio. kr.
De sagsøgte blev frifundet
Afsluttet
Eik Banki
September 2012
Retten på Færøerne: November 2019
Østre Landsret (ankesagen): Januar 2023
86 mio. kr.
Afsluttet
ebh bank
December 2010
Vestre Landsret: Januar 2020
Højesteret (ankesagen): April 2022
2 mio. kr.
(direktør domfældt, øvrige sagøgte frifundet)
Afsluttet
Løkken Sparekasse
December 2010
Vestre Landsret: Februar 2020
Højesteret (ankesagen): Juli 2022
De sagsøgte blev frifundet
Afsluttet
J.A.K Slagelse
December 2016
Retten i Glostrup: November 2019
Østre Landsret (ankesagen): Juli 2021
1 mio. kr.
Afsluttet
Københavns Andelskasse I (OTC-listen)
Maj 2019
Københavns Byret: Maj 2022
De sagsøgte blev frifundet
Ankesag verserer
Københavns Andelskasse II
Maj 2019
Københavns Byret: August 2022
2,5 mio. kr.
Ankesag verserer
*Opgørelsen er eksklusive procesrenter
Gå til indhold