Gå til indhold

KONCERNSTRUKTUR

Med afsæt i hovedformålene er Finansiel Stabilitet organiseret i tre forretningsområder. Aktiviteter varetaget på vegne af staten, samt Garantiformuen og Afviklingsformuen jf. nedenstående figur:
Koncernstruktur

Selskaber og aktiviteter

AKTIVITET VARETAGET PÅ VEGNE AF STATEN:
Bankpakke-aktiviteter:
Bankpakke I (Bankpakken): Staten garanterede i perioden fra oktober 2008 til udgangen af september 2010 rettidig betaling for simple kreditorers tilgodehavender i danske pengeinsti­tutter, som betalte garantiprovision for ordningen.
Bankpakke III (Exitpakken): Indskydere havde igen alene garanti på op til 100.000 EUR. Nødlidende pengeinstitutter blev som udgangspunkt afviklet via Finansiel Stabilitet, og den tidligere Garantifond bidrog i sådanne tilfælde med en tabskaution, så staten ikke risikerede tab ved afviklingen.
Bankpakke IV (Konsolideringspakken): Finansiel Stabilitet og den tidligere Garantifond bidrog med en medgift, hvis et levedygtigt pengeinstitut overtog hele (model 1) eller dele (model 2) af et nødlidende pengeinstitut. Det skete uden tab for udækkede, simple kreditorer. Individuelle statsgarantier blev forlænget efter udløb i 2013 i tilfælde af fusion/over­tagelse mellem to pengeinstitutter. I forbindelse med den solvente likvidation af FS Finans I A/S og II FS Finans II A/S i 2023 var der ikke længere institutter overtaget under Bankpakke IV.
FS Finans III A/S: Finansselskab, dannet den 15. marts 2013, på grundlag af Amagerbanken af 2011 A/S efter indlevering af selskabets banklicens til Finanstilsynet.
FS Finans IV A/S: Finansselskab, dannet den 27. marts 2013, på grundlag af Fjordbank Mors af 2011 A/S efter indlevering af selskabets banklicens til Finanstilsynet.
Øvrige områder:
Segmentet vedrører andre aktiviteter varetaget på vegne af staten, for statens regning og risiko.
Gældsrådgivning til tidligere minkavlere: Folketinget vedtog den 1. juni 2021 lov om ændring af lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder, som indebar, at Finansiel Stabilitet skal oprette en enhed, der foranlediger, at tidligere minkavlere kan modtage vederlagsfri gældsrådgivning.
Statsgaranti til ejendomskreditaftaler i landdistrikterne: Folketinget vedtog den 7. juni 2022 lov om etablering af stats­garanti på en del af ejendomskreditaftalerne i landdistrikterne. Statsgarantiordningen administreres af Finansiel Stabilitet på vegne af den danske stat.
Statsgaranti på lån til varmepumpe: Folketinget vedtog den 24. marts 2023 lov om etablering af statsgaranti på lån til ud­skiftning af olie- eller gasfyr i landdistrikterne. Statsgaranti­ordningen administreres af Finansiel Stabilitet på vegne af den danske stat.
Aktiver overtaget fra minkfølgeerhverv: I henhold til bekendtgørelse om ordningen for salg og anden håndtering af aktiver overtaget fra minkfølgeerhverv skal Finansiel Stabilitet fra 2024 bistå staten med håndtering og salg af aktiver hidrørende fra minkfølgeerhverv, der har mod­taget erstatning fra staten. Ordningen etableres i datterselskabet FS Ejendoms­selskab A/S på statens regning og risiko.
GARANTIFORMUEN:
Med lov nr. 334 af 31. marts 2015 blev Ga­ranti­fonden for indskydere og investorer opløst pr. 1. juni 2015. Den tidligere Garantifonds rettigheder og forpligtelser blev videreført til Garantiformuen, som administreres af Finansiel Stabilitet. Garantiformuen er opdelt i fire formuer: Pengeinstitutafdelingen, Realkreditafdelingen, Investerings- og forvaltningsafdelingen og Restruktureringsafdelingen.
AFVIKLINGSFORMUEN:
Med vedtagelsen af lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder blev der etableret en afviklings­finansieringsordning (Afviklingsformuen), som administreres af Finansiel Stabilitet. Afviklingsformuen kan anvendes i for­bindelse med Finansiel Stabilitets udøvelse af beføjelser til iværksættelse af afviklingsforanstaltninger over for virksom­heder, som er nødlidende eller forventeligt nødlidende, og hvor offentlige interesser tilsiger det.
Broinstitut I A/S: Datterselskab under Afviklingsformuen, som har til formål at eje aktier i FS Finans V A/S.
FS Finans V A/S: Finansselskab, dannet den 31. maj 2017, på grundlag af Andelskassen J.A.K. Slagelse efter indlevering af selskabets banklicens til Finanstilsynet.
Broinstitut II A/S: Datterselskab under Afviklingsformuen, som har til formål at eje aktier i FS Finans VI A/S.
FS Finans VI A/S: Finansselskab, dannet den 28. juni 2019, på grundlag af Københavns Andelskasse efter indlevering af selskabets banklicens til Finanstilsynet.